“Tilblivelsen af det moderne menneske” streamet direkte fra Aarhus Universitet 17. nov. i Ramsing Forsamlinshus kl. 19.00

 

Molekylærbiologien har fundamentalt ændret vores forståelse af menneskets historie. Menneskets historie har vist sig at være langt mere dynamisk end vi troede. Derfor er langt de fleste landes befolkninger genetisk set et resultat af begivenheder der skete meget sent i menneskets historie.

I dette foredrag tager Eske Willerslev os gennem menneskets genetiske historie og gennemgår nogle af de begivenheder, fra sygdomsepidemier til folkevandringer, der skabte de befolkningsgrupper vi kender fra nutidens verden.

 

ForelæserEske Willerslev, professor i DNA-forskning ved Globe Institute, Københavns Universitet.
Eske Willerslev har forskningsmæssigt især beskæftiget sig med DNA fra forhistorisk tid og hans forskning spænder bredt og over flere discipliner hvilket netop er nødvendigt for fx at afdække menneskets forhistorie – og herunder de forhistoriske menneskers vandringer ud over kloden.
Mange af Eskes utallige forskningsresultater har givet genlyd verden over – fx grundlæggelsen af den videnskab hvorved det er muligt at analysere DNA fra fx forhistoriske mennesker og dyr som har været nedfrosset i isen og den banebrydende og revolutionerende opdagelse af hvordan DNA fra miljøet i dybe prøveboringer kan bruges til at dokumentere eksempelvis hvor Mammutten levede uden at man behøver at finde et skelet af den. Ligeledes har Eske og hans team genskabt generne fra et fortidsmenneske på baggrund af en hårtot fra en mand fra Saqqaq-kulturen der levede i Nordvestgrønland for 4.000 år siden.

Del på Facebook